HTML

Stílusról stílusosan stílust kedvelőknek

A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia. ( Giorgio Armani )

Friss topikok

Öltöny- nyakkendő-ing kapcsolata /az ing oldaláról vizsgálva

2012.11.27. 16:45 :: Stílusról stílusosan stílust kedvelőknek

Folytatva a korábbi bejegyzésemet, most ing oldalról vesszük górcső alá a kérdést. Milyen inghez milyen nyakkendő dukál? Ez talán nem is olyan bonyolult kérdés, hiszen az üzleti életben sötét színű ingek hordása nem javasolt így maradnak a világos színű ingek, valamint világos alapú, apró mintás ingek.Az egyszínű ingekkel nem nagyon tudunk mellé lőni, a mintás ingek azonban okozhatnak némi fejtörést.

csíkos ing presly mintás nyakkendő_1.jpg

Amennyiben nagyon vékony a csíkozás vagy a kockázat, akkor nyugodtan vehetünk fel hozzá mintás nyakkendőt, akár csíkosat vagy kockásat is, nem fogja ütni öltözködésünket, de akkor öltöny tekintetében legyen az öltözetünk visszafogottabb. Egy dolgot azonban mindig tartsunk szem előtt.   Minél apróbb a minta, minél visszafogottabb a színhasználat annál elegánsabb lesz az öltözetünk. Nem véletlen, hogy vezetői szinttől, csak fehér vagy világoskék ing a megengedett, de erről majd még később is lesz szó.

kockás ing sima nyakkendő.jpg

A kockás-pöttyös és kockás-csíkos párosítást kerüljük, hacsak nem direkt feltűnő öltözködésre törekszünk. Amennyiben nem akarunk nagyon hivatalosan kinézni, az egyszínű öltönyt feldobja a mintás ing, például egy kockás, vagy egy vastagabb csíkos, de ehhez a nyakkendő legyen egyszínű. Pöttyös vagy más mintás nyakkendőt ne keverjük más mintával, mert túl csiricsáré lesz. Akármennyire csűrjük csavarjuk a példákat alapvetően mégis csak vissza kell térnünk a társítási képletekhez, amit már a nyakkendőnél is leírtam.

A társítási képlet, olyan, mint a zene. Amikor egy szimfonikus zenei művet hallgatunk, csak a zenére figyelünk, a dallam lágyságára, erősségére, dinamikájára, a zene harmóniájára. Viszont, ha az első hegedűs vagy a zongora erősebben szól, esetleg elkezdenek egymással rivalizálni a zenészek, már felborul az egység és csak a zavaró tényezőkre tudunk figyelni.

Így van ez a férfi üzleti öltözködés területén is. Ismerjük a különböző formákat, színeket, de ha nem tudjuk harmóniába hozni, diszharmonikus lesz öltözékünk.

Ehhez adnak segítséget az alábbi társítási képletek. A di és a do nem zenei hangjegyek, hanem a DI= diszkrét, a DO= dominánst jelölnek.

Öltöny

Ing

Nyakkendő

 

DO

DI

DO

:)

DI

DO

DI

:)

DO

DI

DI

:)

DI

DI

DI

:)

DI

DI

DO

:)

DI

DO

DO

X

DO

DO

DO

X

Egy kis ing történelmi kiegészítő:  

Egészen a XVIII. századig az inget a felsőruházat alatt hordták, tehát egykor fehérneműnek számított. Talán ezért maradt meg a protokoll szigorú szabályai alapján is, hogy különösen hölgyek jelenlétében illetlenségnek számít, ha egy férfi engedély nélkül veszi le a zakóját és ingujjban mutatkozik.  

 A XIX. század végéig a fehér ing egyet jelentett az előkelőséggel. Viselését ugyanis kizárólag az engedhette meg magának, akinek tellett a gyakori mosatásra, és ráadásul a váltáshoz elegendő darab állt a rendelkezésére. Bármilyen munkavégzés bepiszkolta a fehér inget, tehát csakis a gentlemanek, azaz a vagyonos nemesek vagy a tehetős polgárok viselhettek ilyen színű ruhaneműt.

A csíkos ingek csak a XIX. század végén jöttek divatba, de nem könnyen fogadták el őket a kor üzletemberének ruhadarabjaként. A mintás ingek azt a gyanút keltették, hogy a tisztaság hiányát leplezik. Köztes megoldásként a színes ingekre fehér gallért és kézelőt varrtak. Az effajta kombinációk ma is kedveltek, de soha nem sugallnak olyan komolyságot vagy ünnepélyes megjelenést, mint hófehér társaik.

A férfiing formája az első világháború vége óta alig változott. Egyedüli módosításként mellzseb került rá a hatvanas években, az öltönyhöz viselt mellény eltűnésekor. A klasszikusnak tekinthető férfiingen természetesen továbbra sincs mellzseb, már csak azért sem, mert senki sem tudja igazán, mit is kellene tartania benne.

Ez most egy kicsit szakmaira sikeredett, de remélem a lényeg átment! :)

Folytassuk a sort azzal, hogy milyen alkalomra milyen öltöny-ing-nyakkendő párosítás illik. ( Dress code)

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: ing nyakkendő öltöny stílusos öltözködés

A bejegyzés trackback címe:

https://stiluskommunikacio.blog.hu/api/trackback/id/tr614927114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása