HTML

Stílusról stílusosan stílust kedvelőknek

A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia. ( Giorgio Armani )

Friss topikok

Hová tart a modellszakma?

2013.01.05. 21:07 :: Stílusról stílusosan stílust kedvelőknek

marilyn.jpg

A napokban egy modellekről szóló cikket olvasva erősen elgondolkodtam. Hová tart a modellszakma és hová tart a világ? Ennyire rossz a helyzet a divatiparban, hogy már minden eszközt bevetnek az eladhatóság érdekében? Tényleg erre van szükségünk?

A divatvilág szereplői a modellek, és amit képviselnek, a mai napig megosztják az embereket. Az 50-es évek még a gömbölyded nőies formák előtt hódol és 90-60-90-es méretnek, ami Marylin Monroe nevéhez fűződik. Bár Monroe nem volt modell, mégis ikonikus alakját ma is sokan áhítják. Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy ez a 90-60-90-es méret a 20-as éveiben járó Monroe-hoz köthető, mégis akkor vált igazán szex szimbólummá, amikor kikerekedtek a vonalai 40-42-es méretre.

A 60-as évek teljesen új szeleket hozott és a korábbi nőies formák ellentétjeként berobbant a Twiggy- korszak. Twiggy-t a ’60-as években fedezték fel, és tökéletes ellentéte volt az eddig elvártaknak. Magas, szikár, szinte már kórosan sovány alkatával drasztikus változást hozott a divatvilágba. Fiús alkat, rövid haj, babaarc és hatalmas szemek fiatalok ezreinek vált példaképévé.

A 70-es éveket, még mindig a Twiggy- korszak fémjelzi, de már a természetesség erősen teret hódit magának. ami a hippi korszakkal is összeköthető és ide tehető a színes bőrű modellek megjelenése is. Ekkor vált ismerté a gyönyörű modell Iman is.

Tovább folytatódik a természetesség a 80-as években is, de már egy kicsit más irányt mutat, ami eltolja a sportosság felé. Jane Fonda Aerobik korszaka rányomja a bélyeget erre az időszakra. A sportosabb, ámbár nőiesebb formák még mindig teret követelnek. Igaz ugyan, hogy már időnként megjelennek, a kóros fogyókúrázok, de még nem veszik komolyan ezt a problémát.

A 90-es éveket a kettősség jellemezte. A szupermodell kifejezés ekkor ért a csúcsára, és ez volt az úgynevezett “nagyok” időszaka. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Shiffer, és akinek a neve talán a leginkább említésre méltóbb, Kate Moss. Itt még az egyéniség volt a meghatározó, olyannyira, hogy a nagyok neveit, személyiségüket a mai napig méltatják. Két Moss azonban már más irányba tereli a divatvilágot. Vele kezdődik el a soványság mítosza. Kate ezzel igazi lavinát indított el, mindent elleptek az anorexiásnak tartott, csont sovány modellek, ő maga pedig a “heroinsikk” legnépszerűbb alakjává vált. A kifutók tele lettek két lábon járó ruhafogasokkal, akiknek egyetlen dolguk az, hogy ne vonják el a figyelmet a ruhakölteményekről. Úgy látszik azonban a tervezők ezzel sem tudtak kellő figyelmet terelni az alkotásaikra, kellett valami nagyon extrém, amiről beszélnek, ami lázba hozza az embereket, ami botrányos is egyben, mégis vonzó.

Lea T.jpg

Így lett a kifutók legújabb favoritja a női nem totális kigúnyolásaként a hímnős ifjak. Az androgün kérdése már régóta vitatott és egyben elhallgatott téma, mely a művészet és a divat világát mindig is lázban tartotta. Az androgűnitás már Platónnál és a gnosztikusoknál is előforduló elmélet.

James Franco, Marc Jacobs és számtalan híresség vagy modell pártolt már át egy fotósorozat erejéig a másik nem oldalára. A próbálkozások ideje azonban mára már lejárt lemez. Ma már szép számmal akadnak olyanok, akik korántsem csak olykor-olykor vetemednek ilyesmire. Andrej Pejic, Stav Strahsko, Arizona Muse, vagy éppen Lea T, mind eme "társaság" tagjai. 

Andrej Peljic.jpg

Bármennyire furcsa is, de a legnagyobb divatiskolák kifutóin pózolnak. Időnként mindkét nemi szerepben egy-egy divatbemutatón.

Jean-Paul Gaultier bemutatóin például Andrej férfiként és nőként is végigvonulhatott a kifutón. Az Out magazin 2011-ben beválogatta a 100 leglenyűgözőbb, legimponálóbb embere közé, mert véleményük szerint igazi stílusteremtő.

Korábban is voltak fiús lányok és lányos fiúk, de az androgűn modellek valahogy végképp eltörlik ezeket a vékony határvonalakat. A nemi identitás teljesen össze lett keverve. Persze elfogadom, hogy ha a nők is hordhatnak nadrágot és fiús cuccokat, akkor miért ne hordhatnának a férfiak is csajos cuccokat és miért ne sminkelhetnék magukat.   Valószínűleg a korosztályom neveltetése miatt és talán azért, mert eltűnni látszik a tisztán nő és a tisztán férfi típus, ez valahogy engem mégis zavar.

És milyen mintát nyújt ez a felnövekvő generációnak? Teljesen elmosódnak a határok nők és férfiak között és kialakul egy új faj, ahol nem számít minek születtél, az számít, éppen minek akarod mutatni magad. Nem lesznek nemek (talán csak igenek)! Hová tart a modellszakma és hová tart a világ?

 

Radványi Nagy Emese

stíluskommunikátor

http://www.life.hu/legytrendi/20121018-divatbotranyok-noi-modellek-meretes-himtaggal-ime-hires-androgun-modellek.html

http://www.fashionfave.com/modell-tukor-az-elmult-60-ev-jelentos-modelljei-a-kifutorol

Képek:

http://www.styleite.com/runway/andrej-pejic-barcelona-fashion-week-2012/#3

http://juicedmuscle.com/jmblog/content/body-image-body-dysmorphia

 

Szólj hozzá!

Címkék: Hová tart a modellszakma a modell ideák változásai

A bejegyzés trackback címe:

https://stiluskommunikacio.blog.hu/api/trackback/id/tr935000251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása